23.10.06

Danske film fra hele verden

Om knap en måned lyder startskuddet til den fjerde udgave af dokumentarfilm-festivalen CHP:DOX. Men allerede i dag kommer programmet på gaden, og en hurtig gennemgang vil vise, at der i år er usædvanligt mange danske dokumentarfilm med i det ambitiøse program.

I alt er der 31 danske film ud af 150 med på festivalen. 11 af dem er samlet under temaet ‘Ny dansk dokumentar’. De er alle produceret inden for det seneste år – og ligesom det er tilfældet med de mange danske film i hovedkonkurrencen CPH:DOX Award, foregår mange af dem i lande langt fra Danmark.

De danske dokumentarfilm-instruktører oplever stor succes både herhjemme og i udlandet i disse år. Det skyldes blandt andet Det Danske Filminstituts nye TalentDok-ordning, der hjælper nye dokumentarfilm-instruktører ind i branchen.

Med på festivalen er blandt andet Eva Mulvads ‘Enimies of Happiness’, der følger en 28-årig afghansk kvinde, som stiller op til det første frie parlamentsvalg i landet, Andreas Møl Dals-gaards ‘Afghan Muscels’ om bodybuildere i Afghanistan og Suvi Andrea Helminens ‘Kærlighed og smadret glas’, der handler om en 13-årig pige fra Kirgisistan.

Festival med succes
En af dem, der tegner til at få stor kunstnerisk og kommerciel succes ikke bare på CPH:DOX, men også i udlandet, er filminstuktøren Asger Leth, der i sidste måned havde premiere på sin første film, ‘Ghost of Cité Soleil’, på en festival i Canada.

Dokumentarfilmen handler om det krigshærgede Haiti, hvor bandemedlemmer jagter hinanden i de mest trøstesløse og livsfarlige slumkvarterer, man kan forestille sig.

Den 35-årige instruktør satte sit eget liv på spil for at komme tæt på de mest eftersøgte mænd i det lille land og lave en film, der i formen minder mest om fik-tion, men som er blodig alvor.

Da CPH:DOX blev afholdt første gang for tre år siden, var festivalen båret af frivilligt arbejde. I år er der for første gang et fuldtids-ansat sekretariat bag filmfestivalen, der i løbet af sin korte levetid er vokset til at blive Nordens største dokumentarfilm-festival – og den femte største i Europa.