21.9.06

Gartner: eBay afløser banker i fremtiden

Ifølge analysebureauet Gartner kan vi godt begynde at tage afsked med bankbogen og kontakten med det lokale pengeinstitut.

Stephen Prentice, der er vicepræsident hos analysebureauet Gartner, spår, at den nuværende finansielle struktur næppe eksisterer om 20 år.
»For 10 eller 15 år siden stolede folk på deres bank. I dag oplever engelske banker, at mange af deres kunder ikke stoler på dem. De bryder sig faktisk ikke om bankerne, og de bruger dem egentlig kun, fordi der ikke eksisterer noget alternativ,« siger han.

Stephen Prentice mener, at mange af bankernes nuværende opgaver vil være overtaget af andre aktører om 20 år, fordi bankerne ikke længere har monopol på at opbygge tillid.

Det har blandt andre eBay demonstreret.

»Hundrede millioner af mennesker handler via eBay med personer, som de ikke kender, på grund af systemets gennemsigtighed. eBay er en troværdighedsformidler. Firmaet har skabt nogle rammer, hvor jeg som privatperson kan handle og opbygge min troværdighed hos andre mennesker,« siger Stephen Prentice.

Analytikeren har allerede observeret lignende troværdigheds systemer, der formidler lån.

»eBay eller en lignende konstruktion kan omvælte den eksisterende finansielle sektor, for hvorfor har jeg brug for en bank eller mæglers indblanding, hvis jeg kan klare handlen selv?