20.8.06

Provokunstner køber fattige afrikanere


Kunstneren Kristian von Hornsleth har fået fattige afrikanere til at tage hans navn i bytte for en gris. Uetisk, lyder kritikken.

Hvor mange fattige afrikanere kan man få til at skifte navn for en gris eller en ged? Kunstneren Kristian von Hornsleth har med et provokerende kunstværk foreløbig fået 307 fattige afrikanere i landsbyen Buteyongera i Uganda til at ændre det mest identitetsskabende, de ejer - deres navn. Købspris: 242 grise og 65 geder.

Afrikanerne hedder nu Hornsleth til mellemnavn, og 350 lokale står på venteliste til navneskifte. Kunstneren har søgt myndighederne om, at også landsbyen på sigt kommer til at hedde Hornsleth, hvorefter de involverede kommer til at hedde Hornsleth også til efternavn.

- Mange af dem har sikkert sagt ja til at skifte navn, fordi de bare gerne ville have en gris, siger Kristian von Hornsleth, til Berlingske Søndag, der har lavet en skriftligt bindende handelsaftale med landbyens ældreråd:

- Det er ment som et stykke kvalmeteater om, hvordan vi behandler hinanden i denne verden. Hvis du synes, det er smagløst og klamt, er projektet lykkedes. Jeg forsøger at gøre opmærksom på, at der er noget helt galt med, at Afrika ikke har frihandel.

Dansk Røde Kors er skeptisk
Forfatteren Hanne-Vibeke Holst mener, at von Hornsleth bør give dem deres navne tilbage:

- Det er ekstremt vidtrækkende at købe et navn, og han kunne lige så vel have købt deres børn. Han bruger sin materielle og imperialistiske overmagt, for uanset hvad han siger om motivet, så handler det først og fremmest om, at han profilerer sig selv. Man kan godt vise udbytningen på andre måder. Jeg håber, det er en gimmick.

Hjælpeorganisationer som Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Røde Kors finder, at 'kunstværket' godt kan skabe en vigtig debat om forholdet mellem den rige og fattige verden, men er også kritiske.

- Hvis afrikanerne har følt sig presset til at gøre det, fordi de havde så hårdt brug for en gris, har Hornsleth klart overtrådt, hvad der er etisk forsvarligt, siger kommunikationschef Claes Amundsen fra Dansk Røde Kors.