15.10.07

Sverige har slukket analogt tv-net

Sverige sagde mandag endeligt farvel til analogt tv, da sendemasterne i Skåne og Blekinge blev slukket.

Nettet blev slukket klokken 9.45 ved en ceremoni, hvor blandt andet den svenske kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth deltog. Det meddeler Teracom AB, der ejer Boxer, på deres hjemmeside.

Det sydlige Sverige var det sidste område, der manglede at blive omlagt, før Sveriges overgang til det digitale sendenet var komplet.

Lukningen medførte, ligesom ved tidligere lukninger af analoge sendemaster, telefonkaos hos forhandlere af digitale dekoderbokse, der måtte rådgive mange uforberedte svenskere.

Lukningen betyder, at danskere på Sjælland og Bornholm, der hidtil har kunnet se svensk tv via den almindelige antenne, i fremtiden må skaffe sig signalet på andre måder, eksempelvis via antenneforeninger eller parabol.

Sverige startede omlægningen fra analoge sendinger til digitale i 1999, hvor gatekeeperen Boxer startede de første digitale sendinger.

Omlægningen har medført stor debat i Sverige, da mange føler, at omlægningen giver Boxer for stor indflydelse i tv-branchen. Det har blandt andet udmøntet sig i en voldsom konflikt mellem MTG og Boxer, der siden 2001 har ligget i en voldsom strid over prisen på kanalerne i sendenettet.

Konflikten førte for få uger siden til, at den svenske regering bebudede et indgreb mod Boxers monopol på sendenettet.

***