8.1.07

Saadan deltager du i Den store Vinterfugletælling


Hvornår?
Den store Vinterfugletælling starter lørdag den 13. januar og slutter søndag den 25. februar 2007.

Hvem kan være med?
Alle kan være med, og det er gratis at deltage! Hvis du for eksempel har et foderbræt i haven eller på altanen, vil vi meget gerne have oplysninger om, hvilke fugle der kommer, og hvor mange.

Hvordan deltager man?
Alle indberetninger foregår over Internettet. For at indberette fugle skal du først oprette dig som bruger på www.obsnatur.dk (åbnes 13. januar 2007). Når du opretter dig som bruger, modtager du et kodeord i en e-mail. Kodeordet skal du skal bruge, når du vil indberette. Med kodeordet kan du også komme med indlæg i obsnaturs diskussionsforum, stemme på billeder i galleriet m.m. Har du allerede et kodeord fra Den store Sneglejagt, kan du bruge dette.

Hvad er et område?
I Den store Vinterfugletælling vil vi gerne vide hvilke og hvor mange fugle du ser i dit område. Området kan være i en have, en skolegård, omkring en terrasse, omkring en altan eller et andet mindre område, hvor du har mulighed for at observere fuglelivet jævnligt. Områdets størrelse skal være cirka på størrelse med en stor villahave, så vidt muligt et areal på cirka 1250 kvadratmeter. Det kan for eksempel være et kvadratisk område på 35 gange 35 meter, eller du kan vælge et fast punkt fx en terrasse, foderplads, flagstang eller lignende og observere inden for en afstand af 20 meter fra dette punkt.

Hvilke fugle kan man indberette?
Vi vil gerne høre om alle de fugle, du ser i dit område – både de almindelige og de sjældne. Du skal dog ikke indberette fugle, du kun har set flyve forbi. Du skal kun indberette fugle, som har gjort ophold i området.

Hvor tit skal man indberette?
På obsnatur.dk kan du indtaste dine dags-observationer. I løbet af de 6 uger, som Den store Vinterfugletælling varer, vil vi gerne have flere dags-meldinger fra dit område. På den måde kan vi nemlig få indblik i, hvad vejret betyder for fuglene.

Hvordan tælles fuglene?
For hver art du ser i dit område, skal du indtaste det højeste antal, du har set på samme tid. På den måde undgår du at tælle den samme fugl flere gange. Du skal for hver art notere, hvor mange fugle du ser. Du kan evt. benytte dette skema, til at holde styr på observationerne. Når dagen er omme, kan du så for hver art indtaste det højeste antal på obsnatur.dk. Har du f.eks. set 6 gråspurve og 2 musvitter klokken 10, og 5 gråspurve og 4 musvitter kl. 14, så indberetter du for den dag 6 gråspurve og 4 musvitter.

Hvad med de fugle, jeg ikke kender?
Er du ikke sikker på, hvilken art du har set, bør du ikke indberette den. På obsnatur.dk kan du se billeder af de mest almindelige fugle – måske kan det hjælpe dig til at afgøre, hvad det er for en art. Se mere her.

Hvorfor skal fuglene tælles?
Med Den store Vinterfugletælling vil vi sætte fokus på fuglene, der findes i haver og parker mm. Vi vil bl.a. undersøge hvilke og hvor mange fugle, der findes på disse steder.

Foto: Den akrobatiske blåmejse ses tit på foderbrættet.