2.2.07

Hvorfor ikke sidde ned?


Værterne på TV Avisen er begyndt at vade rundt i studiet og interviewe en storskærm. Men hvorfor kan vor tids nyhedsværter ikke sidde stille?

Af Philip Tafdrup, Dagbladenes Bureau

Der var engang i de gode gamle monopoldage, hvor Steen Bostrup satte sig til rette i sædet, viftede tobakstågerne væk og præsenterede verdens gang fra sin plads bag skrivebordet.

Men tiderne skifter. Først begyndte nyhedsværterne på TV 2 at vimse rundt og præsentere grafer, og nu skal Paula Larrain og de andre på TV Avisen også tvangsmotioneres.

Lektor i Informations- og medievidenskab ved Århus Universitet Kirsten Frandsen mener, at både reportere og studieværter er begyndt at gå mere omkring inden for de sidste 10 år, fordi det sender signaler om en dynamisk institution med fingeren på pulsen.

- Nogle gange kan det virke påtaget, at de skal gå frem mod kameraet. Men når man fjerner skranken, kan studieværten bedre trænge igennem til folk. I kraft af, at man kan se mere krop og bevægelse, får seeren en oplevelse af hele personen og ikke bare af institutionen, siger hun.

Før i tiden signalerede TV Avisen autoritet ved at placere journalisterne bag et bord med et glas vand og en telefon. Det understregede, at afsenderen var en officiel institution, forklarer medieforskeren.

Men det forhold er brudt med den nye "tætte" forbindelse mellem studievært og seer, der betyder, at folk hjemme i sofaen har lettere ved at fastholde interessen for udsendelsen.

- Selv om enkelte nyhedsindslag ikke interesserer, er der stadig det personlige forhold, der kan holde seeren fast.
Et helt menneske
Da formen fungerer på det ubevidste plan, opdager vi først, hvad den betyder, når den laves om. Derfor er der mange seere, der lægger mærke til TV Avisens indpakningen lige nu, forklarer Kirsten Frandsen. Chefen for TV Avisen, Henrik Keith Hansen, er dog tilfreds med det nye look.

- Vi trængte til fornyelse. Når værten står op, ser vi ikke bare en jakke uden krop, men et helt menneske. Det er mere dynamisk.

Moderne nyhedsudsendelser foregår i et højere tempo, og indeholder flere forskellige elementer.

Derfor kan værten ikke sidde ned, hvis TV Avisen skal have glæde af de formidlingsmæssige muligheder i for eksempel studiets nye storskærm, der åbner for, at værten kan interviewe livegæster uden for DR-byen, forklarer Henrik Keith Hansen.

Spørgsmålet er, hvad der skal ske næste gang, nyhedsudsendelsen skal peppes op? De danske stationer er flinke til at se til USA, når de skal finde inspiration. Derfor forudser Kirsten Frandsen, at flere værter måske vil være sagen til den tid. Der har tidligere været eksperimenteret med to værter på TV Avisen, men selv om der stadig kun en ankermand i studiet, bekræfter Henrik Keith Hansen, at DR har diskuteret spørgsmålet ved den nylige omlægning af TV Avisen.

Foto: Sådan så TV Avisen ud i 1978, da Steen Bostrup & Co. sad ned. Bemærk askebægeret til venstre på bordet, hvor Mr. News skoddede sine hvide Kings (uden filter).