5.2.07

Kenneth Plummer deler øretæver ud til Statsministeren


AVISEN.DK:
DR’s generaldirektør Kenneth Plummer langer i dag hårdt ud efter den måde, politikerne – med statsministeren i spidsen – har håndteret sagen om DR's dækning af krigen i Afghanistan på.

»Det betyder selvfølgelig noget, når statsministeren beklikker vores troværdighed. Jeg synes, at det var en fejl af statsministeren. Han burde ikke have gjort det på den måde,« siger Kenneth Plummer, der selv mener, at DR er »den mest troværdige medieinstitution i Danmark.«

I stedet for at gå ud i offentligheden med en gene­rel kritik af troværdigheden i DR’s journalistik, burde statsministeren have bragt en mere konkret kritik op i DR’s bestyrelse, mener Plummer.

»Vi har en bestyrelse, der er valgt af de politiske partier. De er en form for aktio­nærer, og der har statsministeren som andre politikere mulighed for at gøre sin indflydelse gældende.«

Kenneth Plummer er­kend­er blankt, at der er begået fejl i sagen om Christoffer Guldbrandsens dokumentar 'Den hemmelige krig’, men det er fodfejl, siger han. Han mener for ek­sempel, at det var en fejl at lade flere medier se uddrag af filmen, inden den fik premiere.

Om statsministerens mere generelle kritik af DR’s troværdighed siger Plummer:

»Jeg mener ikke, at statsministeren har ret i sin kritik, og jeg synes ikke, at det er den rigtige måde at fremføre den på. Men det må jo stå for statsministerens regning.«

Samtidig afviser generaldirektøren dog den undersøgelse af DR’s Afghanistan-dækning, som bestyrelsen skal drøfte på et bestyrelsesmøde i morgen.

»Det er jo ikke bestyrelsens opgave at behandle enkelt-programmer. Når et program kommer i vælten, orienterer vi bestyrelsen, og så er der lejlighed til at stille spørgsmål. Men der hverken kan eller skal træffes beslutninger om enkeltprogrammer i bestyrelsen. Det er en opgave for direktionen.«

Skamløs opportunisme
Kenneth Plummer er i det hele taget godt træt af, at det efterhånden er blevet gængs tone at kritisere DR’s journalistik for at have politisk slagside. Han lægger vægt på, at DR gang på gang topper troværdigheds-barometeret hos både seere og lyttere.

»Det må der jo være en grund til. Kritikken af, at DR skulle være politisk drejet i den måde, vi forvalter vores journalistiske ansvar på, er totalt forfejlet og totalt urimeligt. Troværdighed, pluralisme og dybde er nogle af de værdier, der er allervigtigst for os i DR.«

Han understreger, at den kritiske journalistik - også over for regeringen – er en del af den public service-opgave, politikerne selv har pålagt DR og nægter at lade sig indrullere i kampen mellem partierne.

»Jeg har fra næsten alle sider af Folketingssalen oplevet en politisk opportunisme, som jeg synes er uklædelig i relation til at inddrage DR i de forskellige politiske dagsordener. Jeg vidste godt, at det ville være sådan, men når man står midt i kampens hede og oplever, hvor skamløst opportunistiske visse politikere kan opføre sig, virker det stærkt på mig og mine kolleger i DR. Vi vil ikke inddrages i den politiske kamp.«

Han er godt klar over, at det næppe kan undgås, når nu DR er en statsejet institution.

»Vi kommer nok også til at se det igen, men derfor synes jeg sgu ikke om det alligevel.«

Etiketter: , , ,