2.5.07

Kendte i protest mod Plummer

I dag sendte sendte 33 kendte danskere et protestbrev til DRs generaldirektør Kenneth Plummer.

De gør indsigelse mod angrebet på de klassiske radiogenrer, der skal lukkes pga. besparelser i DR.

Det gælder P1-programmerne Dokumentarzonen og Ultralyd, der laver montage, dokumentar og eksperimenterende radio.

For kun 7 mio. kr. i besparelse nedlægges de to store dybdegående og undersøgende genrer, Radiodokumentaren og Radiomontagen. Det er genrer, der ikke findes andre steder - og som på den måde vil blive tabt for evigt.

Genren har fungeret som tidsbillede af Danmark og givet indsigt i alle afkroge af det danske samfund. Også de områder, hvor sårbare menneskers medvirken kræver flere års forberedelse, samspil og nænsomhed. Deres historier fremkalder drama og bliver til de smukkeste billeder i lytterens bevidsthed.

Det er en umådelig lille besparelse med et enormt tab, journalistisk, kunstnerisk og kulturelt.

DR må revurdere beslutningen. Det opfordrer vi dig til at gå i spidsen for, står der i brevet.

Tragikomisk konference
Paradoksalt nok er Danmarks Radio i disse timer vært for en international konference om radiodokumentarens fremtid. Deltagerne fra ind- og udland er rasende og forbløffede over dokumentargenrens død i DR.

»Dansk radiodokumentarisme er noget af det bedste i verden, og internationalt mister vi et vigtigt referencepunkt, når afdelingerne lukker. Derfor vil vi forsøge at få DRs ledelse til at overveje, om der findes alternative løsninger til lukningen. Der findes lande, hvor journalisterne arbejder for budgetter, som ligger langt under DRs. Og det er uden væsentligt kvalitetstab på produkterne,« siger irske Lorelei Harris, der er formand for European Broadcasting Unions featuregruppe til Politiken.

***